Sociale veiligheid
Veilig en met plezier sporten bij Sporting Delta, dat doen we samen!
Bij Sporting Delta vinden we het belangrijk dat iedereen een prettig en veilig sportklimaat ervaart. Zowel spelers als supporters, en zowel de buitenschoolse opvang als onze medewerkers. Daarom hechten we grote waarde aan de sociale veiligheid van onze vereniging. Zodat iedereen zich comfortabel voelt, we elkaar respecteren en, bovenal, we sporten met plezier.
Op deze pagina lees je meer over:
De gedragscode van Sporting Delta
Beleid bij ongewenst gedrag
Beleid bij ongewenst gedrag
Vertrouwenspersonen
Gedragscode van Sporting Delta
Om de sociale veiligheid van onze vereniging te waarborgen hebben we een aantal richtlijnen opgesteld. We noemen deze ook wel de ‘gedragscode’. Het is de bedoeling dat alle leden én bezoekers van Sporting Delta deze richtlijnen naleven:
- Iedereen is welkom.
- Wij zorgen voor een positieve sfeer en een sportief klimaat.
- Wij laten de kinderen hun spel spelen.
- Wij vloeken, schelden en pesten niet.
- Wij tonen waardering voor de scheidsrechter.
- Wij gaan zorgvuldig om met onze accommodatie en materialen.
- Wij spreken elkaar aan op ongewenst gedrag.
- Als er problemen zijn, maken we er melding van.
- Wij houden rekening met de privacy van onszelf en een ander, ook online.
Om zowel onze sporters, maar ook de ouders en verzorgers van sporters en alle coaches en trainers zo goed mogelijk te begeleiden, zijn onderstaande gedragscodes opgesteld per doelgroep:
Gedragscodes per doelgroep
Gedragscode trainers/coaches/begeleiders/sportverzorgers
- Zorg voor een veilige omgeving.
Schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren. Houd je aan de veiligheidsnormen en -eisen. - Ken en handel naar de regels en richtlijnen.
Zorg dat je op de hoogte bent van de regels en richtlijnen én pas ze ook toe. Stel ook je sporters in staat om er meer over te weten te komen. - Wees zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies. Vermeld alle relevante feiten bij de aanstelling.
- Wees bewust van je positie en misbruik deze niet.
Gebruik je positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Onthoud je van elke vorm van (machts)misbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en seksueel misbruik. - Respecteer het priveleven van de sporters
Ga met respect om met de sporter en met ruimtes waarin de sporters zich bevinden, zoals de kleedkamer, de douche en de verzorgingsruimte. - Tast niemand in zijn waarde aan.
Voorkom discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Sluit niemand buiten en wees tolerant. - Wees een voorbeeld voor anderen. Gedraag je respectvol, onthoud je van kwetsende en/of beledigende opmerkingen.
- Neem of biedt geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan om iets te doen of te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Word je iets aangeboden om iets te doen of na te laten, meld dit dan aan het bestuur.
- Wees open en alert op waarschuwingssignalen. Wees waakzaam en alert op signalen en aarzel niet om signalen door te geven aan het bestuur, de vertrouwens(contact)persoon en/ of contact op te nemen met het vertrouwenspunt sport.
- Zie toe op naleving van regels en normen.
Zie toe op de naleving van de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en andere normen. - Drink tijdens het trainen/coachen geen alcohol.
Tijdens het trainen/coachen wordt geen alcohol gedronken. Maak afspraken met jeugdteams dat er geen alcohol wordt gedronken.
Gedragscode sporters
Sporten doe je omdat je het leuk vindt. Zorg daarom dat het ook leuk blijft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen in je team/trainingsgroep en voor jullie tegenstander. We gaan respectvol met elkaar om, iedereen doet mee en mag zichzelf zijn. Als je wordt gevraagd om iets te doen dat tegen je eigen gevoel, normen en waarden in gaat: meld dit, bijvoorbeeld bij het bestuur of de vertrouwenscontactpersoon. Pas daarom onderstaande gedragscode toe.
- Respecteer elkaar.
Je hebt respect voor iedereen.Voor de tegenstander(s), je teamgenoten, de scheidsrechter, je trainers, de toeschouwers en ieder ander. - Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.
- Respecteer afspraken.
Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels. - Ga netjes om met de omgeving.
Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen. Laat de kleedkamer netjes achter. Ruim de materialen op. Gooi afval in de afvalbakken. - Blijf van anderen af.
Raak (buiten de normale sportbeoefening) niemand tegen zijn of haar wil aan. - Houd je aan de regels.
Lees de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en alle andere afspraken, en houd je daar ook aan. - Tast niemand aan in zijn of haar waarde.
Onthou je van kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedrag. Sluit niemand buiten en wees tolerant. - Discrimineer niet.
Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. - Wees eerlijk en sportief.
Speel niet vals, gebruik geen verbaal of fysiek geweld, gebruik geen doping/drugs. Doe niet mee aan het fixen van een wedstrijd, competitie of record. - Drink na het sporten met mate alcohol en drink niet als je nog moet deelnemen aan het verkeer.
- Meld overtredingen van deze gedragscode.
Meld overtredingen van deze code bij het bestuur en/of de vertrouwenscontactpersoon van de sportvereniging of je sportbond. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland.
Tips voor ouders/verzorgers
- Geef zelf het goede voorbeeld!
Dit geldt zowel bij je eigen vereniging als bij andere verenigingen. - Plezier gaat voor presteren!
In plaats van ‘heb je gewonnen’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk’ en ‘hoe ging het?’ Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je kinderen dat plezier voorop staat. Vanuit plezier voor een sport gaat een kind presteren naar kunnen. - Moedig aan, maar coach niet mee.
Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als er een coach is, maakt hij/zij afspraken met het team en die kunnen anders zijn dan dat wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn/haar spel halen of ervoor zorgen dat je kind zijn/haar zelfvertrouwen kwijt raakt. Zeker als dat wat je roept negatief is. - Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf.
Niet alle ouders zijn er bij of kunnen erbij zijn. Als iedereen die er staat het hele team aanmoedigt is dat wel zo leuk voor allemaal. - Respecteer de scheidsrechter.
Houd je mond tegen de scheidsrechter. Soms moeilijk maar echt een must: bemoei je niet met de arbitrage. Soms zit het mee en soms tegen. Dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan. - Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven.
Zelf het eerste nooit gehaald en is nu je missie dat je kind het wel haalt? Of wil je dolgraag dat de sporttalenten van je kind tot uiting komen? Allemaal heel logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt. Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn sport!
Beleid bij ongewenst gedrag
Wij streven er als vereniging naar dat iedereen op een respectvolle manier met elkaar omgaat. We accepteren elkaar, behandelen elkaar op een manier waarop we zelf graag behandeld worden en we spreken anderen erop aan wanneer we ongewenst gedrag herkennen.
Voor sommigen is ongewenst gedrag een abstract begrip. Bij Sporting Delta bedoelen definiëren we ongewenst gedrag als volgt: pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Om ongewenst gedrag te voorkomen hanteren wij de volgende richtlijnen:
- We behandelen elkaar op een respectvolle en waardige manier, zowel online als fysiek;
- We accepteren geen discriminatie, racisme, pesten, seksuele intimidatie, schelden, grof taalgebruik, treiteren, irriteren of kwetsen van wie dan ook;
3. We onthouden ons van elke vorm van (macht)misbruik of seksuele intimidatie tegenover een ander;
4. We staan geen seksuele handelingen en seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen toe en beschouwen dit als seksueel misbruik;
5. We onthouden ons van seksueel getinte verbale intimiteiten;
6. We raken een ander niet op een dusdanige wijze aan, dat dit als seksueel of erotisch van aard kan worden ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten;
7. We maken geen inbreuk op iemands privacy;
8. We beschermen de ander tegen schade en (macht)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie;
9. We doen geen oneerbare voorstellen in ruil voor een (im)materiële vergoeding, dan wel tegenprestatie.
Beleid bij ongewenst gedrag
Wij streven er als vereniging naar dat iedereen op een respectvolle manier met elkaar omgaat. We accepteren elkaar, behandelen elkaar op een manier waarop we zelf graag behandeld worden en we spreken anderen erop aan wanneer we ongewenst gedrag herkennen.
Voor sommigen is ongewenst gedrag een abstract begrip. Bij Sporting Delta bedoelen definiëren we ongewenst gedrag als volgt: pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Om ongewenst gedrag te voorkomen hanteren wij de volgende richtlijnen:
- We behandelen elkaar op een respectvolle en waardige manier, zowel online als fysiek;
- We accepteren geen discriminatie, racisme, pesten, seksuele intimidatie, schelden, grof taalgebruik, treiteren, irriteren of kwetsen van wie dan ook;
- We onthouden ons van elke vorm van (macht)misbruik of seksuele intimidatie tegenover een ander;
- We staan geen seksuele handelingen en seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen toe en beschouwen dit als seksueel misbruik;
- We onthouden ons van seksueel getinte verbale intimiteiten;
- We raken een ander niet op een dusdanige wijze aan, dat dit als seksueel of erotisch van aard kan worden ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten;
- We maken geen inbreuk op iemands privacy;
- We beschermen de ander tegen schade en (macht)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie;
- We doen geen oneerbare voorstellen in ruil voor een (im)materiële vergoeding, dan wel tegenprestatie.
Vertrouwenspersonen
Ervaar je binnen onze vereniging ongewenst gedrag of voel je je niet veilig? Dan vinden we het belangrijk dat je je gevoelens deelt. Onze vertrouwenspersonen staan voor je klaar. Goed om te weten: alles wat je bespreekt met onze vertrouwenspersonen is vertrouwelijk. Dit betekent dat zij zonder jouw toestemming, geen verdere stappen ondernemen.
Neem contact op met een van de vertrouwenspersonen:
Jiske van Zeijl
E-mail: vertrouwenspersoon@sportingdelta.nl
Theo Anröchte
E-mail: vertrouwenspersoon@sportingdelta.nl
Heb je een acute zorg of een gerelateerde vraag die snel antwoord behoeft? Neem dan contact op met de voorzitter Peter Bouman via voorzitter@sportingdelta.nl.